Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Lucyna Malec

Lucyna Malec

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Lucyna Malec (ur. 27 lipca 1966 w Bielsku-Białej) – polska aktorka teatralna, filmowa, telewizyjna i dubbingowa, piosenkarka.

Życiorys

Skończyła IV LO im. Komisji Edukacji Narodowej w Bielsku-Białej. Ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie w 198
W latach 90. grała niewiele, najczęściej w pojedynczych odcinkach sitcomów lub telenowel.
W tym czasie dała się zapamiętać z komediowego epizodu nierozgarniętej aktorki w filmie Jacka Bromskiego Dzieci i ryby (1996).

Dużą popularność przyniósł jej udział w telewizyjnym widowisku kabaretowym Komiczny Odcinek Cykliczny (KOC), w którym partnerowała Grzegorzowi Wasowskiemu i Sławomirowi Szczęśniakowi.
Jest również członkiem zespołu T-raperzy znad Wisły.

W latach 2004–2008 występowała w sitcomie Bulionerzy, w którym wcielała się w postać Grażyny Nowikowej – zapracowanej matki,
żony i gospodyni domowej. W tym samym roku zagrała zupełnie inną rolę – zazdrosnej żony Mariana Włosińskiego – w wielokrotnie nagradzanym na międzynarodowych festiwalach filmie Mój Nikifor Krzysztofa Krauzego.
To była jej pierwsza duża rola filmowa. W 2006 dołączyła do obsady serialu Na Wspólnej, gdzie do dziś wciela się w rolę Danuty Zimińskiej.
W latach 2010–2013 grała szefową pokojówek w serialu obyczajowym Hotel 52.

Od 1989 jest związana z warszawskim Teatrem Kwadrat. W 2013 na Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Prywatnych spektaklem „Grace i Gloria” razem ze Stanisławą Celińską
zdobyła Nagrodę Publiczności i Nagrodę Jury w kategorii najlepszy spektakl.

Lucyna Malec jest również jedną z najpopularniejszych aktorek dubbingowych w Polsce.
Jej głos na stałe zapisał się w pamięci widzów, dzięki dubbingowaniu takich ról,
jak: Betty Ruble z kreskówki Flintstonowie, Zyzio z animowanych opowieści o Kaczorze Donaldzie,
Noddy w bajce o tym samym tytule i Kanarek Tweety w Zwariowanych melodiach.

Ma córkę Zofię.

Filmografia:

1990: W labiryncie
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później (odc. 10)
1995: Pułkownik Kwiatkowski
1996: Dzieci i ryby − aktorka występująca w reklamie proszku do prania
1998: Ekstradycja 3 − sekretarka Sawki (odc. 10)
2000: Twarze i maski − Bożena, kochanka Kopicy (odc. 1 i 2)
2000: Graczykowie (odc. 25)
2001: Tam i z powrotem − sekretarka pułkownika Lesienia
2001: Na dobre i na złe − Kozłowska, matka Marcina (odc. 89)
2001: Myszka Walewska − Maria Walewska, mama Myszki
2001: Miodowe lata − Zosia (odc. 70)
2002–2010: Samo Życie − Aleksandra, lekarz weterynarii
2004–2005: Pensjonat pod Różą − Grażyna Adamska, żona Sławka
2004: Mój Nikifor − Hanna Włosińska
2004: Camera Café − Weronika, żona Jacka (odc. 68)
2004–2006: Bulionerzy − Grażyna Nowik
od 2006: Na Wspólnej − Danuta Zimińska
2008: Doręczyciel − Marysia Sawicka
2008–2009: Czas honoru − Jelonkowa
2009: Ojciec Mateusz − Monika Bulzacka (odc. 12)
2010–2013: Hotel 52 − Lucyna Karolak, szefowa pokojówek
2011: Święta krowa − Izabela, żona Bogdana
2015: Przyjaciółki − Basia, matka Maćka
2016: Ojciec Mateusz – Halina Łącka (odc. 195)

źródło: wikipedia.

Na deskach teatru WojArt zagrała w: